Is parfum ongezond?

oktober 20, 2017 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Van niezen tot huiduitslag en hoofdpijn, veel mensen hebben last van een allergische reactie op parfum, zelfs als het op iemand anders gespoten is. En dit is niet zomaar, in parfum zitten namelijk verschillende chemicaliën die je beter kan vermijden.

Kijk maar naar je parfumflesje en je zult ingrediënten zoals benzyls, ethylen en soms zelfs Terpinene zien staan. Maar overal heet het gewoon “parfum” of “eau de toilette” en is het zelfs bij de drogisterij te koop of kun je eenvoudig parfum online bestellen, toch kunnen deze ingrediënten nare gevolgen hebben. Zo kan benzyl hoofdpijn, duizeligheid en een daling van de bloeddruk veroorzaken en Terpinene zelfs astma.

In de meeste gevallen onthullen de grote parfum en cosmetica makers niet eens de specifieke formules voor hun geuren en is er meestal geen enkele manier om precies te weten welke van die 10.000 ingrediënten je precies op je nek of pols spuit. Zelfs als het gaat om de grote namen zoals Hugo Boss of Calvin Klein.

Maar het is bijna zeker dat je geparfumeerde cosmetica, eau de parfum, bodylotion of deodorant-zal een groep van chemische stoffen genaamd ftalaten zal bevatten.

Bijna alle geteste parfums bevatten ftalaten deze chemische stof staat bekend moeilijk afbreekbaar te zijn en zich ophopen in vetweefsel en vaak hormoonverstorende eigenschappen hebben. Ftalaten is ideaal voor cosmetica, omdat ze dingen goed laten smeren. Als het gaat om parfum, ftalaten houdt alle verschillende elementen van de vloeistof opgeschort en gelijkmatig verdeeld,

Wanneer je parfum opspuit of make-up opdoet ben je dus eigenlijk met opzet bezig deze chemische stoffen in de buurt van jouw lichaam te spuiten en op jouw huid te smeren. Toch is er geen twijfel aan dat men bijna niet zonder kan aangezien het om producten gaat die dagelijks gebruikt worden.

pexels-photo-84578

Wel kan je proberen het gebruik van deze producten zoveel mogelijk te beperken, spuit je in de ochtend 4 spuitjes parfum, maak hier dan 2 spuitjes van. Lees voortaan de etiketten zodat je ongeveer weet er in zit en de chemische stoffen zoveel mogelijk kan vermijden. Heb je het echt gehad met alle chemische producten, dan kan je er altijd voor kiezen om alleen parfum en cosmetica producten te gaan gebruiken met natuurlijke ingrediënten die niet schadelijk zijn voor je lichaam.

Vraag Welder