Vitamine B12 in je lichaam

oktober 20, 2017 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Vitamines zijn – heel logisch – nodig in je lichaam. Toch komt het steeds vaker voor dat men een tekort heeft aan (een) bepaalde vitamine(s). Dit kan resulteren in ernstige gevolgen.

Eén van de vitamines die essisentieel zijn in je lichaam is de vitamine B12 – deze vitamine wordt ook wel “cobalamine” genoemd. Je hebt deze namelijk nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen in je lichaam en voor een betere werking van je zenuwstelsel. In het lichaam is de vitamine B12 geheel afhankelijk van Intrinsic Factor – dit is een eiwit dat in je maag wordt aangemaakt. Ook is deze vitamine de enige die in water op kan lossen en vervolgens op wordt geslagen in je lichaam. Vitamine B12 heeft dus ook wel cobalamine als naam. Als je gaat kijken naar wat er precies in deze vitamine zit, dan zul je respectievelijk methylcobalamine, hydroxycobalamine en S-adenosylcobalamine tegen komen. Wanneer je een supplement van vitamine B12 inneemt, dan worden hydroxycobalamine en methylcobalamine nog extra toegevoegd. Deze werken allebei extra goed.

Je kunt vitamine B12 vinden in bijna alle producten die gemaakt zijn van dieren. Denk daarbij aan vis, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten en eieren. Als je bijvoorbeeld helemaal geen dierlijke producten eet – en dus een veganist bent – dan is de kans groot dat je een tekort leidt aan deze vitamine. Ook oudere mensen met een maagziekte atrofische gastritis en mensen die een tekort hebben aan de Intrinsic Factor lopen een risico.

Op het moment dat ze na een bloedtest uitvinden dat er een tekort aan vitamine B12 in je lichaam is ontstaan, dan moet je zorgen dat dit zo snel mogelijk verdwijnt. Dit kan namelijk resulteren in een bepaalde vorm van bloedarmoede die beter bekend staat als macrocytaire anemie. Ook zouden neurologische gevolgen plaats kunnen vinden, zoals geheugenverlies of tintelingen in je vingers.

Vraag Welder