Diabetes en impotentie

oktober 20, 2017 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Als man wil je altijd op je penis kunnen vertrouwen. Je wilt hem dan ook stijf krijgen op de momenten dat het daadwerkelijk nodig is. Toch is het krijgen van een erectie niet zo vanzelfsprekend voor iedere man. Wereldwijd krijgen ruim 140 miljoen mannen last van impotentie. Deze erectieproblemen kunnen diverse oorzaken hebben. Wanneer je als man ouder wordt, heb je sowieso al meer kans om impotentie te ontwikkelen. Toch bestaat er de kans dat je er op jonge leeftijd al mee te maken krijgt. Dit geldt vooral voor diabetespatiënten. Helaas komt de combinatie diabetes en impotentie vaak voor.

Wat is diabetes?

Bij diabetes (suikerziekte) maakt het lichaam te weinig of geen insuline meer aan. Het gevolg is dat je suikers minder goed kunt opnemen. Om dit te verhelpen gebruiken diabetespatiënten insuline en volgen ze vaak een strikt dieet. Hoeveel een persoon ook rekening houdt met deze ziekte, hij zal altijd invloed uitoefenen op het lichaam. Een bekend probleem bij diabetespatiënten is dat de ziekte ervoor zorgt dat bloedvaten slechter worden. Het gevolg van slechtere bloedvaten is dat het bloed niet meer goed naar alle lichaamsdelen kan stromen. Dit merk je vooral het eerst bij kleinere lichaamsdelen, zoals de tenen. Wanneer een patiënt een wond oploopt aan zijn teen, zal deze door de verslechterde bloedtoevoer maar moeizaam genezen.

Het effect van diabetes op impotentie

Aangezien de bloedtoevoer ook van belang is bij een erectie, zie je vaak een combinatie van mannelijke patiënten en impotentie. De erectie van een penis wordt geregeld via drie afzonderlijke cilinders. Deze cilinders beslaan de gehele lengte van de penis en bestaan uit een sponsachtig materiaal. In dit sponsachtige lichaam zitten ook een hoop bloedvaatjes, spiercellen en hele kleine zenuwuitlopers. In geval van een erectie zijn de bloedvaatjes in dit sponsachtige lichaam van groot belang. Zij vullen zich namelijk razendsnel met bloed, waardoor de penis dikker en stijver wordt. Aangezien bij veel diabetespatiënten de bloedvaatjes in hun hele lichaam zijn beschadigd, is dit ook het geval in de penis. De beschadigde bloedvaatjes kunnen niet langer voldoende bloed opnemen om een erectie te veroorzaken. Het gevolg hiervan is impotentie. 

Vraag Welder