Duurzame desinfectie voor gezond leven

juli 1, 2022 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

 

Beschermen tegen slechte bacteriën en virussen (vallen onder micro-organismen) is niet iets nieuws. In ruimten waar veel mensen bij elkaar komen gebeurt er van alles.  De luchtsamenstelling verandert en op de zaken die worden aangeraakt nestelen zich allerlei bacteriën. Openbare gebouwen en stations vragen bijvoorbeeld om een andere aanpak dan een professionele keuken in een restaurant of een sportclub. Eén ding hebben al deze ruimtes met elkaar gemeen en dat is dat ze schoon gehouden moeten worden. Heel wat metingen worden er op kantoren verricht om de samenstelling van de lucht op verschillende momenten te registreren. Op het gebied van schoonmaken en desinfecteren hebben er de nodige veranderingen plaatsgevonden. Handmatig wordt er nog steeds het meeste schoongemaakt maar er zijn heel wat apparaten op de markt verkrijgbaar. Niet alleen de schoonmaaktechnieken zijn verbeterd maar ook de schoonmaakproducten. Nieuwe biologische afbreekbare producten zijn een grote marktspeler geworden.

 

Niet alleen het meubilair desinfecteren

Ruimtedesinfectie is iets wat dagelijks nodig is in drukke ruimtes. De oppervlakten die ontsmet moeten worden, bijvoorbeeld in een kantoorruimte, variëren van de deurknoppen tot aan de toetsenborden. Schadelijke organismen worden uitgeschakeld om verspreiding van ziekten te voorkomen. Schoonmaakmiddelen en zepen zijn noodzakelijk bij het reinigen van oppervlakken. Of er nu een machine wordt gebruikt of met de hand wordt schoongemaakt, water alleen is niet voldoende. Ook is het mogelijk om ruimtes met verneveling van chemicaliën of stoom te desinfecteren. De kleine nevel deeltjes dalen dan neer op het meubilair en alle andere oppervlakken. Het vernevelen wordt ook toegepast om de lucht te ontsmetten. Zeker na de corona periode is er veel ontwikkeld in het desinfecteren van de lucht in ruimtes waar mensen zijn.

 

Ecologisch verantwoord schoonmaken

Het is helaas niet mogelijk om alles met stoom te ontsmetten. Stoom bevat geen chemicaliën maar elektronische apparaten en vocht gaan niet goed samen. Heel wat bacteriën kunnen niet tegen de hitte van de stoom. Door de kracht van de stoom nevel wordt ieder hoekje bereikt waar een schoonmaakdoek niet kan komen. Duurzame desinfectie begint absoluut bij de desinfectiemiddelen die men gebruikt. Het gaat hier om de producten die niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Een stoomapparaat gebruiken bij duurzaam desinfecteren van een ruimte is snel en doeltreffend. Ook bestaan er desinfectie lampen die oppervlakten binnen enkele seconden steriel kunnen maken. Dit werkt zeer snel en er komt geen vocht bij kijken. Meubilair en oppervlakten kunnen hiermee worden gedesinfecteerd. Voor de luchtdesinfectie bestaan er ionisatoren. Dit zijn apparaten die worden gebruikt om de samenstelling van de lucht in afgesloten ruimtes te verbeteren zonder dat er chemicaliën aan te pas komen.

Kennis over duurzaam desinfecteren

Door de jaren heen hebben we veel geleerd van schijnveiligheid want een lekkere geur kan bedriegen en iets schadelijks camoufleren. Gecertificeerde bedrijven werken milieutechnisch verantwoord en blijven investeren in een “groene manier” van werken. Dry fogging is een nieuwe techniek waar net als bij stoom een nevel in een ruimte wordt gebracht, alleen komt er geen vocht bij vrij. Met deze manier van duurzame desinfectie laat de droge mist fijne nevel deeltjes neerdalen en op deze manier kan er ook grondig worden gedesinfecteerd. Dry fogging is een techniek die inmiddels veel wordt toegepast. Het op chemische wijze desinfecteren van ruimtes waar mensen komen en gaan is bijna niet meer van deze tijd. Tegenwoordig wordt er stilgestaan bij onze gezondheid en het milieu. De schadelijke stoffen hebben zichtbare sporen achtergelaten op deze aardbol. De gevolgen zijn vaak onomkeerbaar en daarom zal de term duurzaam een steeds grotere rol gaan spelen.

 

Vraag Welder