Een goed koolhydraatarm ontbijt

oktober 20, 2017 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Een goed koolhydraatarm ontbijt kan soms erg lastig te bedenken zijn, daar je bij een koolhydraatarm dieet geen brood mag gebruiken. In brood zitten namelijk teveel koolhydraten. Maar wat moet je dan doen als je een koolhydraatarm ontbijt wil bereiden?
In dit artikel geven we je enkele ideeën die als basis kunnen dienen voor een goed, gedegen en vooral verantwoord ontbijt. En oh ja, ze zijn ook nog eens erg lekker.

Havermout

Een koolhydraatarm ontbijt op basis van havermout lijkt misschien geen goed plan, omdat er in havermout juist heel veel koolhydraten zitten.
Althans, lijken te zitten.
Op het etiket staat een bijzonder hoge waarde aan koolhydraten, maar wie thuis is in de wereld van koolhydraatarm eten en drinken, weet dat het dan gaat om complexe koolhydraten.
In havermout zitten dus alleen goede koolhydraten en ook nog eens heel veel eiwitten!
Die eiwitten heb je nodig om aan energie te komen, maar zullen er ook nog eens voor zorgen dat je heel snel spiermassa aanmaakt en spieren hersteld na een zware inspanning.

Recepten met havermout

Doorgaans wordt havermout in koolhydraatarme gerechten voor het ontbijt vooral gebruikt als toevoeging aan magere yoghurt en/ of kwark. Je kan dan een half kommetje havermout nemen en dit vullen met kwark of yoghurt. Als toevoeging kun je blauwe bessen, frambozen of druiven overwegen. Erg lekker en dat biedt ook nog eens de nodige variatie.
Er zijn ook recepten met havermout waarbij de havermout met een blender wordt verkruimeld tot meel. Je kan er dan hele taarten, koeken, cakes en zelfs broden (koolhydraatarm!) mee bakken.

Ei

Een ander dankbaar onderwerp voor een koolhydraatarm ontbijt wordt gevormd door ei. Ei is koolhydraatloos en bevat wel heel veel eiwitten. De verhalen dat ei niet goed zou zijn voor je cholesterol zijn intussen opnieuw bekeken en het blijkt dat je gezonder doet aan elke dag een ei dan aan elke dag veel boterhammen eten.
Het leuke van ei is dat je er ook nog eens alle kanten mee op kan. Je kan een ei bakken, roerbakken en koken. Je kan ei gewoon als basis gebruiken en vullen met vlees en vis, maar je kan ei ook als toevoeging gebruiken in bijvoorbeeld een salade.
Wat dat betreft is ei dus een erg prettig ingrediënt voor eender welk koolhydraatarm ontbijt dan ook!

Recepten met ei

Je kan een boerenomelet maken. Vul deze met lekker veel groenten, omdat je geen brood bij de omelet eet. Het kan dus even wennen zijn om een kale omelet zonder brood te eten, maar je zal zien dat dit erg lekker is en ook nog eens een goed effect teweeg zal brengen op de weegschaal.
Je kan ei met vrijwel alles combineren. Of je nu vis of vlees lekker vindt, of vooral op zoek bent naar een hartig ontbijt met groenten en fruit. Zo kun je ook noten en zaden toevoegen aan een ei om er nog meer smaak aan te geven. Tevens zorgen de noten en zaden voor een verrassende bite.

Groene smoothies

Waarom zou je het ritme van je dag niet omdraaien? En dan ‘s ochtends datgene nuttigen dat je normaal gesproken ‘s avonds nuttigt? We horen het je denken: dat is warm eten en dat wil je toch niet als ontbijt?

Maar wie had het hier over warm?

Groene smoothies zijn het antwoord op de vraag wat je nu moet doen om een gedegen ontbijt op tafel te toveren. Ze zitten boordevol groenten en fruit, vullen goed en passen perfect in elk koolhydraatarm ontbijt. Je kan er eindeloos mee variëren, door andere soorten groenten en fruit te maken. Daarbij is een groene smoothie van tevoren te maken en in te vriezen en hoeft je ontbijtje dus helemaal niet veel tijd te kosten!

Recepten voor groene smoothies

We kunnen hier eindeloos doorgaan, want er is van alles mogelijk met groene smoothies. Je kan er groenten en fruit in combineren en eigenlijk moet je gewoon naar hartenlust experimenteren. Er is zoveel mogelijk en zoveel lekker, dat het hier niet op te sommen valt. Om je toch een beetje op weg te helpen: houd een verdeling van 1/3 water, 1/3 groenten en 1/3 fruit aan. Wissel de groenten en fruit af. Zorg bijvoorbeeld voor een bittere groente (dat zijn ze bijna allemaal) en zet daar lekkere zoete of zure fruit tegenover, zoals citroen, sinaasappel of aardbei. Je zal zien dat je op die manier de lekkerste smaken kunt samenbrengen in één, goed gevulde beker.
Dat zorgt voor heel veel energie.

Vraag Welder