Slechthorendheid, wat zijn de juiste indicaties?

maart 1, 2021 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Soms heb je wel eens het gevoel dat je iemand niet meer goed verstaat dat je niet meer zo goed hoort. Sommigen hebben al eerder gehoorproblemen gehad. Maar wat zijn de juiste indicaties voor slechthorendheid. Wanneer is het tijd om een afspraak te maken bij de audicien, en heb je een gehoorapparaat nodig?

Heb ik een gehoorapparaat nodig?

Er zijn miljoenen mensen in Nederland die te maken hebben met slechthorendheid. Je zou denken dat dit vooral de ouderen zijn. Maar dit is totaal niet maar. Steeds vaker zien we dat veel jongeren, zelfs kinderen gehoorproblemen krijgen. Wanneer je last krijgt van een slecht gehoor dan kan dit veel redenen hebben. Dit kan zijn door ouderdom, maar ook vanwege een aangeboren oorzaak. Het kan zijn dat je last hebt van plotselinge doofheid of oorsuizen.

Gehoorverlies ontstaat vaak geheel onopvallend en heel erg geleidelijk. Vaak hebben vrienden en familie dit eerder door dan jijzelf. Maar hoe weet je nu of je slechthorend aan het worden bent of niet?

Indicaties voor slechthorendheid

Wat een indicatie kan zijn is dat je de muziek op je telefoon of het geluid van de televisie een stuk harder zet dan normaal is. Het kan zijn dat mensen met wie je een gesprek voert altijd maar wat mompelen, het kan zijn dat je een gesprek heel moeilijk goed kunt volgen. Het kan ook zijn dat je soms de deurbel niet hoort als er iemand aan de deur staat. Tot slot, het kan zijn dat je de normale achtergrondgeluiden zoals het tjilpen van de vogels niet meer hoort.

Wanneer je op meerdere van deze vragen als antwoord: JA geeft, dan kan dit een indicatie zijn voor slechthorendheid.

Het kan dan nooit kwaad om een afspraak te maken bij de audicien. Hij of zij kan dan bepalen of dat gehoorapparaat nodig is of niet. Je doet dan een test om te kijken of je last hebt van slechthorendheid. Dit kan een tijdelijk iets zijn, maar het kan ook chronisch zijn, en dan heb je dus last van het gehoor dat achteruitgaat.

Hier kun je niet heel erg veel aan doen. We zijn in Nederland en überhaupt in de wereld nog niet zo ver dat we gehoorproblemen kunnen verhelpen.

Online hoortests

Je kunt ook een online hoortest doen. Deze zijn ook altijd vrij accuraat. Als deze op slechthorendheid wijst, dan kun je het best een afspraak maken bij de audicien om daar nog eens een test te doen, en dan kan er gekeken worden welke acties er moeten worden ondernomen.

Vraag Welder