Zo kom je van je angst of fobie af

november 23, 2023 - Vraag Welder

Comments are off for this post.

Het is heel normaal om verschillende angsten te hebben, iedereen heeft ze wel. Deze angsten ontstaan uit de natuurlijke reactie die we als mens hebben wanneer we denken dat we in gevaar zijn. Het stimuleert ons om instinctief, direct en onmiddellijk actie te ondernemen om onszelf uit een (levensbedreigende) situatie te halen. Echter zijn er ook angsten die ons normaal functioneren in de weg staan en geen reactie op daadwerkelijk gevaar zijn. Dit worden ook wel irreële angsten genoemd. Daarnaast zijn er ook fobieën die zich richten op één specifiek ding waar je vervolgens (extreme) angst reacties op krijgt, zoals spinnen, honden of hoogtes. Gelukkig zijn er ook manieren om van deze angsten en fobieën af te komen. In deze blog leggen we er een paar uit.

Begin bij jezelf

Wanneer je je angst of fobie wilt overwinnen, kan je hier in eerste instantie zelf aan werken. Ga bijvoorbeeld op zoek naar zelfhulpboeken, online bronnen, podcasts of apps die technieken delen om je angsten te overwinnen en probeer deze uit. Niet alles zal meteen helpen dus het is belangrijk om verschillende dingen uit te proberen. Daarnaast kan je jezelf verdiepen in ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, zoals meditatie of mindfulness. Deze kunnen je helpen om je angstsymptomen te beheersen waardoor je een minder erge reactie zult hebben. Mocht je echter zelf al vanalles geprobeerd hebben en hulp willen van een professional, lees dan verder.

Geleidelijke blootstelling

Een techniek die vaak wordt gebruikt om van angsten en fobieën af te komen is geleidelijke blootstelling. Dit wordt ook wel blootstellingstherapie genoemd. Hierbij wordt je stapsgewijs en geleidelijk aan de angstige situatie blootgesteld. Dit kan op den duur helpen de angstreactie te verminderen omdat je er dan achterkomt dat het geen levensbedreigende situatie is en het dus niet nodig is om bang te zijn. Echter kan dit ook voor behoorlijk wat stress zorgen. Het is daarom belangrijk om dit in een veilige omgeving te doen en samen met iemand die je volledig vertrouwt. Mocht je angst onder ogen komen, je echter net wat te ver gaan, dan is de volgende tip misschien wat voor jou. 

Hypnotherapie

Vaak ben je niet geboren met een bepaalde angst of fobie, maar heb je deze jezelf onbewust aangeleerd. Je kan deze als kind bijvoorbeeld van een volwassene hebben overgenomen, maar traumatische gebeurtenissen kunnen ook een rol spelen. Hypnotherapie kan je helpen van je angst of fobie af te komen door eerst het achterliggende gevoel te achterhalen dat ten grondslag ligt van je gevoel. Daarna wordt er door middel van hypnose aan gewerkt om dit onderliggende gevoel te veranderen en het patroon van negatieve gedachten te doorbreken. Van je angst afkomen door middel van hypnose is een effectieve manier om weer zelfverzekerd door het leven te gaan!

Vraag Welder